SZARLOTKA BUDYNIOWA
margaryna
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
samodzielnie przygotowanego (1 cukier waniliowy)
KREM:
5 białek
180 g cukru
2 budynek waniliowe
JABŁKA:
8 jabłek
2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta zagniatam. 1/3 wkładam do zamrażalnika na 1 godz., pozostałe 2/3 wykładam na blachę i nakłuwam widelcem.
Obrane jabłka trę na tarce z dużymi oczkami i mieszam z bułką tartą. Wykładam na ciasto.
Przygotowuję krem - ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaję szklankę cukru i budynie. Mieszam. Wylewam na jabłka.
Na wierzch ścieram ciasto z zamrażalnika.
Nagrzewam piekarnik do 180 st.C i piekę 40 minut .
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz