BUŁKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE
Uwielbiam, gdy w kuchni pachnie świeżo pieczonym pieczywem. Te bułeczki proponuję jeść z wiejskim twarożkiem , ale właściwie na słono i na słodko smakują bosko... Mniam, mniam...
SKŁADNIKI :
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g oleju
1 łyżeczka soli
Z drożdży, cukru i wody przygotowuję rozczyn . Odstawiam na 15 minut.
Rozczyn mieszam z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto.
W TM - drożdże, cukier i wodę podgrzewam 2 min/37°C/ obr.1. Dodaję
pozostałe produkty i wyrabiam 2 min/Interwał.
Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Ciasto dzielę na 10 równych części i formuję bułki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C.
Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem.
Piekę ok. 20 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz