KACZKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ
SKŁADNIKI :
kaczka
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
3 jabłka
cebula
FARSZ:
100 g kaszy gryczanej
300 ml wody
sól, pieprz do smaku
150 g pieczarek
cebula
Sprawioną kaczkę dokładnie nacieram solą, pieprzem i majerankiem, odstawiam do lodówki na 2 godziny. Obcinam kuper (aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ) i szyję (zbyt mocno zapieka się ).
W tym czasie przygotowuję farsz.
Kaszę gotuję na sypko - 15 minut w osolonej wodzie . Posiekaną cebulkę podsmażam na łyżce oleju i dodaję pokrojone pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę około 3 minut.
Mieszam kaszę z pieczarkami. Farsz już gotowy.
Wypełniam kaczkę farszem i zszywam igłą i nitką, w przeciwnym wypadku farsz będzie uciekał.
Układam kaczkę w naczyniu żaroodpornym do góry piersiami. Do naczynia wkładam posiekaną cebulę i jabłka pokrojone w ósemki. Ja obieram jabłka, ale nie jest to konieczne.
Podlewam niewielką ilością wody, 2 - 3 łyżki.
Nie nakrywam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę 30 minut. Obniżam temperaturę do 180°C, nakrywam naczynie i piekę 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmuję nakrywkę i piekę kolejne 45 minut.
Wyjmuję kaczkę z piekarnika i odstawiam, aby "odpoczęła" - około 15 minut.
Kaczkę podaję pokrojoną z kaszą, musem jabłkowo-cebulowym (upieczone jabłka i cebula) i surówką z białej kapusty.
SMACZNEGO !!!
kaczka
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
3 jabłka
cebula
FARSZ:
100 g kaszy gryczanej
300 ml wody
sól, pieprz do smaku
150 g pieczarek
cebula
Sprawioną kaczkę dokładnie nacieram solą, pieprzem i majerankiem, odstawiam do lodówki na 2 godziny. Obcinam kuper (aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ) i szyję (zbyt mocno zapieka się ).
W tym czasie przygotowuję farsz.
Kaszę gotuję na sypko - 15 minut w osolonej wodzie . Posiekaną cebulkę podsmażam na łyżce oleju i dodaję pokrojone pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę około 3 minut.
Mieszam kaszę z pieczarkami. Farsz już gotowy.
Wypełniam kaczkę farszem i zszywam igłą i nitką, w przeciwnym wypadku farsz będzie uciekał.
Układam kaczkę w naczyniu żaroodpornym do góry piersiami. Do naczynia wkładam posiekaną cebulę i jabłka pokrojone w ósemki. Ja obieram jabłka, ale nie jest to konieczne.
Podlewam niewielką ilością wody, 2 - 3 łyżki.
Nie nakrywam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę 30 minut. Obniżam temperaturę do 180°C, nakrywam naczynie i piekę 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmuję nakrywkę i piekę kolejne 45 minut.
Wyjmuję kaczkę z piekarnika i odstawiam, aby "odpoczęła" - około 15 minut.
Kaczkę podaję pokrojoną z kaszą, musem jabłkowo-cebulowym (upieczone jabłka i cebula) i surówką z białej kapusty.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz