KACZKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

SKŁADNIKI :

kaczka
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
3 jabłka
cebula

FARSZ:

100 g kaszy gryczanej
300 ml wody
sól, pieprz do smaku
150 g pieczarek
cebula

Sprawioną kaczkę dokładnie nacieram solą,  pieprzem i majerankiem, odstawiam do lodówki na 2 godziny. Obcinam kuper (aby pozbyć się  nieprzyjemnego zapachu ) i szyję (zbyt mocno zapieka się ).


W tym czasie przygotowuję farsz.
Kaszę gotuję na sypko - 15 minut w osolonej wodzie . Posiekaną cebulkę podsmażam na łyżce oleju i dodaję pokrojone pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę około 3 minut.
Mieszam kaszę z pieczarkami. Farsz już gotowy.

Wypełniam  kaczkę farszem i zszywam igłą i nitką, w przeciwnym wypadku farsz będzie uciekał.
Układam kaczkę w naczyniu żaroodpornym do góry piersiami. Do naczynia wkładam posiekaną cebulę i jabłka pokrojone w ósemki. Ja obieram jabłka, ale nie jest to konieczne.
Podlewam niewielką ilością wody, 2 - 3 łyżki.
Nie nakrywam.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę 30 minut. Obniżam temperaturę  do 180°C,  nakrywam naczynie i piekę 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmuję nakrywkę  i piekę kolejne 45 minut.

Wyjmuję kaczkę z piekarnika i odstawiam, aby "odpoczęła" - około 15 minut.

Kaczkę podaję pokrojoną z kaszą, musem jabłkowo-cebulowym (upieczone jabłka  i cebula) i surówką z białej kapusty.

SMACZNEGO !!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ