PIEROGI RUSKIE


FARSZ:

1 kg ziemniaków
80 dkg sera białego
1cebula
sól, pieprz  do smaku

Ugotowane - najlepiej poprzedniego dnia- i ostudzone ziemniaki oraz ser mielę. Dodaję przesmażoną  na oleju cebulkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie  mieszam.


CIASTO :

250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
60 dkg mąki pszennej

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto ( w TM  1 min. Interwał ).

Rozwałkowuję ciasto i małą szklaneczką  wykrawam  zgrabne kółka, napełniam farszem i dokładnie sklejam brzegi.

Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 2 minut od wypłynięcia.

Pierogi najczęściej polewam śmietaną  i serwuję , ale są równie pyszne  z okrasą, czyli przesmażonymi skwarkami i cebulką.


SMACZNEGO !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ