BABECZKI "RENIFERKI "

Świetna propozycja do świątecznej kawy.
Pulchna babeczka, pyszna masa śmietanowa
i to wszystko w małych reniferkach.

SKŁADNIKI :

25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg cukr
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mleka

DEKORACJA:

precelki
czerwone żelki np. serduszka
groszki czekoladowe

Mąkę, proszek do pieczenia,cukier i sodę wkładam do miski. Dodaję do nich jajka i mleko.
Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.
 Przygotowaną masą napełniam wyłożone papilotkami foremki na babeczki  do 2/3 ich wysokości. Piekę przez 20 minut w 170 stopniach.
Z podanej porcji wychodzą 24 babeczki.


KREM ŚMIETANOWY :

500 ml śmietany 36 %
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzącej wody i studzę. 
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier i ostudzoną żelatynę.
Za pomocą szprycy nakładam krem na ostudzone babeczki.

Dekoruję. Precelki przecinam na pół i formuję z nich rogi reniferów. Z żelek robię usta, z groszków - oczka.

SMACZNEGO !!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ