BARSZCZ CZERWONY
Można go podać z krokietami, pierożkami albo wypić w zimowy wieczór na rozgrzewkę.
SKŁADNIKI :
1,5 kg buraków
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 pora
cebula
3 ząbki czosnku
3/4 l zakwasu
1/2 szklanki suszonych grzybów
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Suszone grzyby zalewam wodą i moczę około 6 godzin, po czym solę i gotuję.
Ostudzone kroję w kostkę lub paski. Wywar odstawiam, dodam później do barszczu.
Warzywa- oprócz czosnku - myję, obieram i zalewam 2,5 l wody. Gotuję bulion warzywny około 40 minut.
Ugotowaną marchewkę i część buraczków ( tak, aby włożyć do bulionówek lub kubeczków) wyjmuję i kroję w kostkę lub paski - w zależności od tego, jak pokroiłam grzyby.
Do bulionu dodaję grzyby, pokrojony czosnek i przyprawy, bez majeranku. Gotuję 40 minut, 10 minut przed końcem gotowania dodaję majeranek.
Dodaję wywar z grzybów, w którym się gotowały i doprowadzam do wrzenia.
Barszcz odstawiam, aby trochę ostygł. Przecedzam go. Część buraczków i grzyby rozdrabniam w miarę potrzeby i wrzucam je z powrotem.
Barszcz stoi około 30 minut.
Zakwas dodaję do ostudzonego barszczu i nie gotuję, tylko mocno podgrzewam. Jeśli zagotuję, straci kolor.
Sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz