DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM
Ciasto drożdżowe nigdy się nie nudzi, a jego zapach nie potrzebuje żadnej reklamy. Zwabi zawsze do kuchni...
SKŁADNIKI :
1/2 kg mąki
15 dkg margaryny
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
szczypta soli
Robię rozczyn, czyli do letniego mleka dodaję drożdże i cukier, mieszam dokładnie i odstawiam, aby zaczęło rosnąć.
Margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieram.
Do mąki pszennej dodaję sól, margarynę utartą z żółtkami i podrośnięte drożdże.
Wyrabiam ciasto. Nie za długo, tak aby nie było twarde.
Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
MASA MAKOWA:
10 dkg rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów
25 dkg maku
10 dkg margaryny
3 - 4 łyżki miodu
0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
4 białka
szczypta soli
cukier do smaku
Mak parzę i ostudzony mielę.
Margarynę rozpuszczam w garnuszku, dodaję mak, olejek, miód, cukier, sól i białka. Dobrze mieszam, najlepiej zmiksować. Dodaję bakalie i mieszam łyżką.
Gdy mak jest za twardy, dodaję odrobinę mleka.
Ciasto rozwałkowuję cienko, nakładam mak i zwijam tak, aby powstała rolada miała około 3 - 4 cm średnicy. Następnie ostrym nożem odcinam kawałki o długości 1,5 - 2 cm i ustawiam na blasze jeden obok drugiego. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję cukrem.
Zostawiam do wyrośnięcia.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C i piekę około 35 minut.
SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI :
1/2 kg mąki
15 dkg margaryny
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
szczypta soli
Robię rozczyn, czyli do letniego mleka dodaję drożdże i cukier, mieszam dokładnie i odstawiam, aby zaczęło rosnąć.
Margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieram.
Do mąki pszennej dodaję sól, margarynę utartą z żółtkami i podrośnięte drożdże.
Wyrabiam ciasto. Nie za długo, tak aby nie było twarde.
Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
MASA MAKOWA:
10 dkg rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów
25 dkg maku
10 dkg margaryny
3 - 4 łyżki miodu
0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
4 białka
szczypta soli
cukier do smaku
Mak parzę i ostudzony mielę.
Margarynę rozpuszczam w garnuszku, dodaję mak, olejek, miód, cukier, sól i białka. Dobrze mieszam, najlepiej zmiksować. Dodaję bakalie i mieszam łyżką.
Gdy mak jest za twardy, dodaję odrobinę mleka.
Ciasto rozwałkowuję cienko, nakładam mak i zwijam tak, aby powstała rolada miała około 3 - 4 cm średnicy. Następnie ostrym nożem odcinam kawałki o długości 1,5 - 2 cm i ustawiam na blasze jeden obok drugiego. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję cukrem.
Zostawiam do wyrośnięcia.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C i piekę około 35 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz