DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM

Ciasto drożdżowe nigdy się nie nudzi, a jego zapach nie potrzebuje żadnej reklamy. Zwabi zawsze do kuchni...



SKŁADNIKI :

1/2 kg mąki
15 dkg margaryny
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
szczypta soli

Robię rozczyn, czyli do letniego mleka dodaję drożdże i cukier, mieszam dokładnie i odstawiam, aby zaczęło rosnąć.
Margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieram.
Do mąki pszennej dodaję sól, margarynę utartą z żółtkami i podrośnięte drożdże.
Wyrabiam ciasto. Nie za  długo, tak aby nie było twarde.
Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.


MASA MAKOWA:

10 dkg rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów
25 dkg maku
10 dkg margaryny
3 - 4 łyżki miodu
0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
4 białka
szczypta soli
cukier do smaku

Mak parzę i ostudzony mielę.
Margarynę rozpuszczam w garnuszku, dodaję mak, olejek, miód,  cukier, sól i białka. Dobrze mieszam,  najlepiej zmiksować. Dodaję bakalie i mieszam łyżką.
Gdy mak jest za twardy, dodaję odrobinę mleka.

Ciasto rozwałkowuję cienko, nakładam mak i zwijam tak, aby powstała rolada miała około 3 - 4 cm średnicy. Następnie ostrym nożem odcinam kawałki o długości 1,5 - 2 cm i ustawiam na blasze jeden obok drugiego. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję cukrem.
Zostawiam do wyrośnięcia.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C  i piekę około 35 minut.


SMACZNEGO  !!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ