PASZTECIKI Z GRZYBAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Szybka i smaczna przekąska na gorąco.
Ciasto francuskie samo rozpływa się w ustach. Jest kruche i lekkostrawne.
Leśne grzyby wspaniale pachną przypominając nam letnie poranki w lesie.
SKŁADNIKI :
2 płaty ciasta francuskiego
30 dkg grzybów
1 cebula
sól, pieprz do smaku
jajko
Do przygotowania pasztecików użyłam gotowanych i zamrożonych grzybów, które jesienią sama zebrałam. Można je spokojnie zastąpić pieczarkami.
Gotowane grzyby rozmrażam. Pieczarki kroję w talarki. Cebulę siekam i podsmażam, dodaję grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 5 minut.
Przestudzone grzyby przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Ciasta francuskie rozwijam i kroję na równe kwadraty. Połowę z nich nacinam.
Farsz grzybowy nakładam na kwadrat ciasta, przykrywam drugim kwadratem, tym z nacięciami. Brzegi ciasta sklejam - najszybciej i najładniej, gdy sklejam przy użyciu widelca, czyli naciskam ciasto wokół kwadrata widelcem sklejając w ten sposób oba kawałki.
Rozbijam jajko i smaruję ponacinane strony.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piekę 20 minut.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem.
SMACZNEGO !!!
Ciasto francuskie samo rozpływa się w ustach. Jest kruche i lekkostrawne.
Leśne grzyby wspaniale pachną przypominając nam letnie poranki w lesie.
SKŁADNIKI :
2 płaty ciasta francuskiego
30 dkg grzybów
1 cebula
sól, pieprz do smaku
jajko
Do przygotowania pasztecików użyłam gotowanych i zamrożonych grzybów, które jesienią sama zebrałam. Można je spokojnie zastąpić pieczarkami.
Gotowane grzyby rozmrażam. Pieczarki kroję w talarki. Cebulę siekam i podsmażam, dodaję grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 5 minut.
Przestudzone grzyby przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Ciasta francuskie rozwijam i kroję na równe kwadraty. Połowę z nich nacinam.
Farsz grzybowy nakładam na kwadrat ciasta, przykrywam drugim kwadratem, tym z nacięciami. Brzegi ciasta sklejam - najszybciej i najładniej, gdy sklejam przy użyciu widelca, czyli naciskam ciasto wokół kwadrata widelcem sklejając w ten sposób oba kawałki.
Rozbijam jajko i smaruję ponacinane strony.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piekę 20 minut.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz