PIERNICZKI
Świetna propozycja dla tych, którzy szybko
chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych
pierniczków.
Ciastka z dodatkiem drożdży można jeść
niemal wprost z piekarnika !
Nie są twarde jak kamienie i nie potrzebują
"leżakowania", aby zmięknąć.
Pychota !!!
35 dkg mąki
1 jajko
15 dkg cukru pudru
czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dkg drożdży
5 dkg masła
2 łyżki kakao
opcjonalnie 1 łyżka śmietany
Mąkę mieszam z cukrem i sodą.
Miód rozpuszczam i mieszam z przyprawą do piernika i kakao. Wlewam do mąki. Mieszam.
Dodaję drożdże - bez robienia rozczynu, jajko i masło, a także śmietanę, jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję na grubość około pół centymetra i wycinam foremkami różne kształty.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C na 10 - 15 minut. Nie piekę zbyt długo, bo zbyt mocno twardnieją.
POLEWA CZEKOLADOWA:
1 czekolada
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
W kubeczku rozpuszczam masło, mleko i czekoladę, aż powstanie jednolita, gładka polewa.
Ostudzone dekoruję polewą czekoladową, lukrem i dostępnymi w sklepach ozdobami.
SMACZNEGO !!!
chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych
pierniczków.
Ciastka z dodatkiem drożdży można jeść
niemal wprost z piekarnika !
Nie są twarde jak kamienie i nie potrzebują
"leżakowania", aby zmięknąć.
Pychota !!!
SKŁADNIKI :
35 dkg mąki
1 jajko
15 dkg cukru pudru
czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dkg drożdży
5 dkg masła
2 łyżki kakao
opcjonalnie 1 łyżka śmietany
Mąkę mieszam z cukrem i sodą.
Miód rozpuszczam i mieszam z przyprawą do piernika i kakao. Wlewam do mąki. Mieszam.
Dodaję drożdże - bez robienia rozczynu, jajko i masło, a także śmietanę, jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję na grubość około pół centymetra i wycinam foremkami różne kształty.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C na 10 - 15 minut. Nie piekę zbyt długo, bo zbyt mocno twardnieją.
POLEWA CZEKOLADOWA:
1 czekolada
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
W kubeczku rozpuszczam masło, mleko i czekoladę, aż powstanie jednolita, gładka polewa.
Ostudzone dekoruję polewą czekoladową, lukrem i dostępnymi w sklepach ozdobami.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz