PIERNICZKI

Świetna propozycja dla tych, którzy szybko        
chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych
pierniczków.
Ciastka z dodatkiem drożdży można jeść
 niemal wprost z piekarnika !
Nie są twarde jak kamienie i nie potrzebują
"leżakowania", aby zmięknąć.
 Pychota !!!

SKŁADNIKI :

35 dkg mąki
1 jajko
15 dkg cukru pudru
czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dkg drożdży
5 dkg masła
2 łyżki kakao
opcjonalnie 1 łyżka śmietany

Mąkę mieszam z cukrem i sodą.
Miód rozpuszczam i mieszam z przyprawą do piernika i kakao. Wlewam do mąki. Mieszam.
Dodaję drożdże - bez robienia rozczynu,  jajko i masło, a także śmietanę,  jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję na grubość około pół centymetra i wycinam foremkami różne  kształty.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C na 10 - 15  minut. Nie piekę zbyt długo, bo zbyt mocno twardnieją.


POLEWA CZEKOLADOWA:

1 czekolada
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

W kubeczku rozpuszczam masło, mleko i czekoladę, aż powstanie jednolita,  gładka polewa.

Ostudzone dekoruję polewą czekoladową, lukrem i dostępnymi w sklepach ozdobami.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ