PIERNIK
Zapach przyprawy , chrupiące orzechy i pyszne rodzynki ...
Piernik...
SKŁADNIKI :
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
przyprawa do piernika
1 szklanka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 czekolady
1/2 szklanki orzechów
1/2 szklanki rodzynków
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, chwilę miksuję, potem dodaję żółtka, ubijam.
Dodaję pozostałe składniki oprócz czekolady i bakalii i dokładnie mieszam. Masa wychodzi gęsta, więc trzeba się trochę pomęczyć.
Orzechy siekam lub trę w maszynce do bakalii.
Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach lub siekam. Dodaję na końcu razem z orzechami i rodzynkami.
Ciasto wlewam do 2 keksówek.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę około 45 minut.
Piernik jest najlepszy, kiedy poleży.
Ciasto można przełożyć dżemem śliwkowym.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz