PIERNIK

Zapach przyprawy , chrupiące orzechy i pyszne rodzynki ...
Piernik...





SKŁADNIKI : 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru 
3 szklanki  mąki 
przyprawa do piernika 
1 szklanka miodu 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 
3 czekolady
1/2 szklanki orzechów
1/2 szklanki rodzynków 


Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, chwilę miksuję, potem dodaję żółtka,  ubijam.
Dodaję pozostałe składniki oprócz czekolady i bakalii i dokładnie mieszam. Masa wychodzi gęsta, więc trzeba się trochę pomęczyć. 
Orzechy siekam lub trę w maszynce do bakalii.
Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach lub siekam. Dodaję na końcu razem z orzechami i rodzynkami.

Ciasto wlewam do 2 keksówek. 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę około 45 minut. 
Piernik jest najlepszy, kiedy poleży. 
Ciasto można przełożyć dżemem śliwkowym. 


SMACZNEGO  !!!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ