PLACKI ZIEMNIACZANE PO ZBÓJNICKU

SKŁADNIKI :

1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 jajka
10 dkg mąki
1,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Placki przygotowuję w Thermomixie.
Wkładam wszystkie składniki do naczynia miksującego i rozdrabniam - 40 s/ obr.6. Sprawdzam konsystencję,  która zależy od ziemniaków. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaję więcej mąki i miksuję 10 s/ obroty wsteczne / obr.4.

Placki można też przygotować w tradycyjny sposób,  trąc na tarce lub na specjalnej przystawce z maszynki do mielenia mięsa.


Placki smażę na gorącym oleju na złoty kolor.


FARSZ :           

0,5 kg mięsa mielonego                            20 dkg sera żółtego 
1 cebula
25 dkg pieczarek 
1 papryka czerwona 
3 łyżki ketchupu pikantnego 
sól, pieprz do smaku 


Pieczarki i cebulę siekam drobno. Podsmażam,  dodaję mięso mielone. 
Paprykę kroję w kostkę i wrzucam do pozostałych produktów na patelnię. 
Dodaję ketchup. Duszę.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.        

Na usmażone placki kładę farsz mięsny i posypuję startym żółtym serem.        

SMACZNEGO  !!!              
                                                                                                           

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ