CHLEB Z ZIARNAMI

Smaczny, pachnący chlebek z pyszną, chrupiącą skórką. Do tego prawdziwe masełko i kolacja gotowa.

SKŁADNIKI :

1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej razowej
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
5 łyżeczek soli
5 szklanek ciepłej wody
szklanka zakwasu

Mieszam oba rodzaje mąki z solą i ziarnami, dodaję zakwas i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiam. Odstawiam na całą noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rano wyrabiam ciasto ponownie. ZOSTAWIAM ZAKWAS !!! Wkładam do foremek i odstawiam na 3 - 4 godziny, aby wyrósł.
Wierzch smaruję rozkłóconym jajkiem.

Chleb wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 1 godzinę 10 minut.
Wyjmuję upieczony chleb i układam na kratce , aby ostygł i był chrupiący.

SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ