PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM
Pierogi to ulubione danie moich dzieci.
Najczęściej robię ruskie. Dzisiaj postanowiłam
spróbować coś nowego, z kaszą gryczaną i serem.
Pierogi polałam tłuszczykiem i cebulką.
Są pyszne, ale "ruskie" wciąż są numerem jeden!
SKŁADNIKI :
Ciasto :
3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
Farsz :
200 g kaszy gryczanej
0,5 kg sera białego
2 cebule
Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości - około 20 minut - i studzę.
Ser mielę w maszynce do mięsa.
Cebulę siekam drobno i podsmażam na oleju . Część odkładam, aby położyć później na pierogi. Przestudzoną mieszam z kaszą i serem. Wyrabiam farsz.
Przygotowuję ciasto - łączę wszystkie składniki i wyrabiam gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowuję cienko i wykrawam szklaneczką krążki ciasta. Na każdy krążek nakładam farsz i zlepiam dokładnie brzegi.
Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Gorące polewam odstawioną, podsmażoną cebulką.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz