KLUSKI GDAŃSKIE
Kluski gdańskie to takie pyzy w uproszczonej formie.
Dużo mniej pracy, a obiad równie pyszny.
Jest to bardzo ważne, kiedy mamy mnóstwo innych zadań, a czasu wciąż brakuje.
Tym bardziej, że masę ziemniaczaną można przygotować dzień wcześniej.
SKŁADNIKI :
CIASTO :
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
35 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
5 dkg mąki pszennej
szczypta soli
NADZIENIE :
30 dkg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
10 dkg masła lub smalcu
1/3 cebuli
Ziemniaki obieram i mielę w maszynce do mięsa. Dodaję obie mąki, jajka i szczyptę soli. Wyrabiam jednolite ciasto.
Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Ostudzoną dodaję do mięsa razem z jajkiem, przyprawiam i mieszam dokładnie.
Masę ziemniaczaną nadziewam mięsem i formuję podłużne kluski.
Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Polewam stopionym masłem lub cebulką podsmażoną na smalcu.
SMACZNEGO !!!
Dużo mniej pracy, a obiad równie pyszny.
Jest to bardzo ważne, kiedy mamy mnóstwo innych zadań, a czasu wciąż brakuje.
Tym bardziej, że masę ziemniaczaną można przygotować dzień wcześniej.
SKŁADNIKI :
CIASTO :
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
35 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
5 dkg mąki pszennej
szczypta soli
NADZIENIE :
30 dkg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
10 dkg masła lub smalcu
1/3 cebuli
Ziemniaki obieram i mielę w maszynce do mięsa. Dodaję obie mąki, jajka i szczyptę soli. Wyrabiam jednolite ciasto.
Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Ostudzoną dodaję do mięsa razem z jajkiem, przyprawiam i mieszam dokładnie.
Masę ziemniaczaną nadziewam mięsem i formuję podłużne kluski.
Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Polewam stopionym masłem lub cebulką podsmażoną na smalcu.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz