LAZANIA
Proste i smaczne danie z kuchni włoskiej.
Niby tylko mięso i makaron, ale efekt jest pyszny.
Często przygotowuję sobie wszystko wcześniej, a później tylko piekę.
SKŁADNIKI :
50 dkg mięsa mielonego
3 marchewki
1/2 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów lub przecier pomidorowy
1/2 łyżeczki bazylii
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
SOS BESZAMELOWY:
1/2 l mleka
2 łyżki masła
6 łyżek mąki pszennej
2 szczypty gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
pieprz
20 płatów makaronu lasagne
20 dkg żółtego sera
Marchew i selera czyszczę i trę na tarce z dużymi oczkami. Wrzucam na gorący olej i podsmażam, a potem duszę na wolnym ogniu. Dodaję mięso mielone, pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko duszę około 20 minut.
Makaron wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Płaty wkładam pojedynczo, powoli, aby nie posklejały się. Dobrze jest delikatnie pomieszać.
Gotuję 5 minut i wyjmuję na ściereczkę.
Przygotowuję sos beszamelowy. Mąkę mieszam w szklance mleka, pozostałe mleko gotuję z masłem i przyprawami. Rozrobioną mąkę wlewam do wrzątku i cały czas mieszam, aby sos był jednolity. Doprowadzam do wrzenia.
Dno naczynia do zapiekania smaruję masłem. Kolejne warstwy układam następująco :
I - sos beszamelowy
II - makaron lasagne
III - sos mięsno-pomidorowy
IV - ser żółty
V - sos beszamelowy
VI - makaron lasagne
VII - sos mięsno-pomidorowy
VIII - ser żółty
IX - sos beszamelowy
X - makaron lasagne
XI - sos mięsno-pomidorowy
XII - ser żółty
XIII - makaron lasagne
XIV- sos beszamelowy
XV - ser żółty
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok.30 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz