CHŁOPSKI GARNEK
Szybkie i smaczne danie jednogarnkowe.
Pod tą samą nazwa możemy kupić gotową mieszankę. Sama postanowiłam skomponować swoją potrawę, oczywiście korzystając z listy ziół i przypraw.
Zrób potrawę i sprawdź efekt. Dla mnie, pycha !!! Bez zbędnych ulepszaczy i aromatów !
SKŁADNIKI :
70 dkg kiełbasy
1 kg ziemniaków
50 dkg kapusty białej
1 papryka czerwona
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki chili
pieprz ziołowy
natka pietruszki
tymianek
bazylia
sól, pieprz do smaku
Kiełbasę kroję w półksiężyce, ziemniaki w średnią kostkę, paprykę i cebulę w kostkę.
Kapustę szatkuję.
Na gorący olej wrzucam cebulę, po chwili kiełbasę i paprykę. Smażę razem kilka minut. Po czym wrzucam do głębokiego garnka z grubym dnem.
Dodaję ziemniaki i kapustę.
Przyprawiam ziołami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną w 3/4 szklanki wody. Ich ilość zależy od naszych upodobań. Ja zawsze próbuję, a ostatecznie doprawiam pod koniec duszenia.
Całość gotuję tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas próbuję i ostatecznie przyprawiam. Trzeba pamiętać, że potrawa nabierze smaku, kiedy będzie stała.
SMACZNEGO !!!
Pod tą samą nazwa możemy kupić gotową mieszankę. Sama postanowiłam skomponować swoją potrawę, oczywiście korzystając z listy ziół i przypraw.
Zrób potrawę i sprawdź efekt. Dla mnie, pycha !!! Bez zbędnych ulepszaczy i aromatów !
SKŁADNIKI :
70 dkg kiełbasy
1 kg ziemniaków
50 dkg kapusty białej
1 papryka czerwona
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki chili
pieprz ziołowy
natka pietruszki
tymianek
bazylia
sól, pieprz do smaku
Kiełbasę kroję w półksiężyce, ziemniaki w średnią kostkę, paprykę i cebulę w kostkę.
Kapustę szatkuję.
Na gorący olej wrzucam cebulę, po chwili kiełbasę i paprykę. Smażę razem kilka minut. Po czym wrzucam do głębokiego garnka z grubym dnem.
Dodaję ziemniaki i kapustę.
Przyprawiam ziołami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną w 3/4 szklanki wody. Ich ilość zależy od naszych upodobań. Ja zawsze próbuję, a ostatecznie doprawiam pod koniec duszenia.
Całość gotuję tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas próbuję i ostatecznie przyprawiam. Trzeba pamiętać, że potrawa nabierze smaku, kiedy będzie stała.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz