FASOLKA PO BRETOŃSKU

To danie fantastycznie rozgrzewa w długie, zimowe wieczory.
A przy tym jest naprawdę pyszne!


 SKŁADNIKI :


1/2 kg fasoli
2 l bulionu warzywnego
40 dkg kiełbasy
2 cebule
przecier pomidorowy
przyprawa do dań z fasoli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
3 duże łyżki masła lub smalcu

Fasolę płuczę i moczę 6 godzin w zimnej wodzie. Wrzucam do bulionu i gotuję na pół twardo.

Kiełbasę kroję w półksiężyce.
Cebulę siekam i podsmażam. Dodaję kiełbasę.  Smażę razem 5 minut. Dodaję do fasoli.
Dodaję przyprawę do dań z fasoli i przecier pomidorowy. Gotuję 15 minut.

Dodaję majeranek.

Przygotowuję zasmażkę - smalec lub masło rozpuszczam, dodaję mąkę i mieszam energicznie, tak długo, aż nie będzie grudek.

Doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Fasolkę wlewam do słoików i odwracam do góry dnem. W ten sposób może być przechowywana do 2 tygodni.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ