FASOLKA PO BRETOŃSKU
To danie fantastycznie rozgrzewa w długie, zimowe wieczory.
A przy tym jest naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI :
1/2 kg fasoli
2 l bulionu warzywnego
40 dkg kiełbasy
2 cebule
przecier pomidorowy
przyprawa do dań z fasoli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
3 duże łyżki masła lub smalcu
Fasolę płuczę i moczę 6 godzin w zimnej wodzie. Wrzucam do bulionu i gotuję na pół twardo.
Kiełbasę kroję w półksiężyce.
Cebulę siekam i podsmażam. Dodaję kiełbasę. Smażę razem 5 minut. Dodaję do fasoli.
Dodaję przyprawę do dań z fasoli i przecier pomidorowy. Gotuję 15 minut.
Dodaję majeranek.
Przygotowuję zasmażkę - smalec lub masło rozpuszczam, dodaję mąkę i mieszam energicznie, tak długo, aż nie będzie grudek.
Doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Fasolkę wlewam do słoików i odwracam do góry dnem. W ten sposób może być przechowywana do 2 tygodni.
SMACZNEGO !!!
A przy tym jest naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI :
1/2 kg fasoli
2 l bulionu warzywnego
40 dkg kiełbasy
2 cebule
przecier pomidorowy
przyprawa do dań z fasoli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
3 duże łyżki masła lub smalcu
Fasolę płuczę i moczę 6 godzin w zimnej wodzie. Wrzucam do bulionu i gotuję na pół twardo.
Kiełbasę kroję w półksiężyce.
Cebulę siekam i podsmażam. Dodaję kiełbasę. Smażę razem 5 minut. Dodaję do fasoli.
Dodaję przyprawę do dań z fasoli i przecier pomidorowy. Gotuję 15 minut.
Dodaję majeranek.
Przygotowuję zasmażkę - smalec lub masło rozpuszczam, dodaję mąkę i mieszam energicznie, tak długo, aż nie będzie grudek.
Doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Fasolkę wlewam do słoików i odwracam do góry dnem. W ten sposób może być przechowywana do 2 tygodni.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz