KLUSKI GDAŃSKIE

Kluski gdańskie to takie pyzy w uproszczonej formie.
Dużo mniej pracy, a obiad równie pyszny.
Jest to bardzo ważne, kiedy mamy mnóstwo innych zadań, a czasu wciąż brakuje.
Tym bardziej, że masę ziemniaczaną można przygotować dzień wcześniej.

SKŁADNIKI :

CIASTO :
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
35 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
5 dkg mąki pszennej
szczypta soli

NADZIENIE :
30 dkg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
sól,  pieprz do smaku

10 dkg masła lub smalcu
1/3 cebuli

Ziemniaki obieram i mielę w maszynce do mięsa. Dodaję obie mąki,  jajka i szczyptę soli. Wyrabiam jednolite ciasto.

Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Ostudzoną dodaję do mięsa razem z jajkiem, przyprawiam i mieszam  dokładnie.

Masę ziemniaczaną nadziewam mięsem i formuję podłużne kluski.
Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Polewam stopionym masłem lub cebulką podsmażoną na smalcu.

SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ