PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi to moja specjalność. Robię je niemal co tydzień, raz ruskie dla synka,
raz z soczewicą dla córci...
Pierogi z kapustą i grzybami są tylko dla mnie.
SKŁADNIKI :

FARSZ :
50 dkg kapusty kiszonej
garść grzybów suszonych
1 duża cebula
15 dkg masła
sól, pieprz do smaku

CIASTO :                                            
60 dkg mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 duże jajko
250 ml ciepłej wody

10 dkg masła lub smalcu
1/3 cebuli

Grzyby moczę w wodzie ok. 2 godzin, po czym gotuję w osolonej wodzie 20 minut. Studzę i kroję drobno.

Kapustę kiszoną płuczę i odgotowuję - 10 minut od zagotowania. Studzę, odciskam z nadmiaru wody i kroję drobno. Czasami, razem z grzybami przepuszczam przez maszynkę na rzadkiej siatce.

Cebulę siekam drobno i podsmażam na maśle. Dodaję kapustę i grzyby i smażę 15 minut. Doprawiam do smaku. Odstawiam do ostudzenia.

Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowuję, wykrawam szklaneczką krążki ciasta i nadziewam farszem.
Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
Polewam stopionym masłem lub cebulką podsmażoną na smalcu.

SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ