ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
Smaczna i piękna.
Nic więcej nie trzeba pisać ...
SKŁADNIKI :
45 dkg ugotowanego szpinaku
4 jaja
ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
20 dkg śmietany 18%
10 dkg majonezu
1 łyżka żelatyny
1,5 łyżki sosu tzatziki
150 g łososia wędzonego
Najpierw przygotowuję sobie ser.
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, studzę.
Śmietanę i majonez miksuję, dodaję sos tzatziki. Dokładnie mieszam.
Wlewam ostudzoną żelatynę i miksuję.
Masę wlewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, identycznej wielkości, jak ta, w której będę piekła placek szpinakowy.
Odstawiam do lodówki, aby serek zastygł.
Szpinak smażę na łyżce masła, dodaję drobno pokrojony czosnek i przyprawiam. Duszę 10 minut. Studzę.
Po ostudzeniu przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można rozdrobnić go innym sposobem, ale ten jest najszybszy i najdokładniejszy.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Żółtka łączę ze szpinakiem, dodaję pianę i delikatnie mieszam.
Masę szpinakową wylewam na blachę i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C, piekę 15 minut.
Zdejmuję papier do pieczenia .Obracam placek i ponownie kładę na papier. Razem z papierem, jeszcze ciepły zwijam jak roladę. Studzę lekko, tak, aby nie parzył. Nie może być zimny, bo będzie pękał, na gorącym ser będzie się topił.
Placek szpinakowy rozwijam, kładę na nim ser i rozkładam kawałki łososia omijając brzegi.
Zwijam wszystko w roladę posiłkując się papierem do pieczenia.
Zwiniętą roladę, w papierze wkładam do lodówki na noc, aby dobrze zastygła.
SMACZNEGO !!!
Nic więcej nie trzeba pisać ...
SKŁADNIKI :
45 dkg ugotowanego szpinaku
4 jaja
ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
20 dkg śmietany 18%
10 dkg majonezu
1 łyżka żelatyny
1,5 łyżki sosu tzatziki
150 g łososia wędzonego
Najpierw przygotowuję sobie ser.
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, studzę.
Śmietanę i majonez miksuję, dodaję sos tzatziki. Dokładnie mieszam.
Wlewam ostudzoną żelatynę i miksuję.
Masę wlewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, identycznej wielkości, jak ta, w której będę piekła placek szpinakowy.
Odstawiam do lodówki, aby serek zastygł.
Szpinak smażę na łyżce masła, dodaję drobno pokrojony czosnek i przyprawiam. Duszę 10 minut. Studzę.
Po ostudzeniu przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można rozdrobnić go innym sposobem, ale ten jest najszybszy i najdokładniejszy.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Żółtka łączę ze szpinakiem, dodaję pianę i delikatnie mieszam.
Masę szpinakową wylewam na blachę i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C, piekę 15 minut.
Zdejmuję papier do pieczenia .Obracam placek i ponownie kładę na papier. Razem z papierem, jeszcze ciepły zwijam jak roladę. Studzę lekko, tak, aby nie parzył. Nie może być zimny, bo będzie pękał, na gorącym ser będzie się topił.
Placek szpinakowy rozwijam, kładę na nim ser i rozkładam kawałki łososia omijając brzegi.
Zwijam wszystko w roladę posiłkując się papierem do pieczenia.
Zwiniętą roladę, w papierze wkładam do lodówki na noc, aby dobrze zastygła.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz