ĆWIKŁA

Znana i lubiana od wieków.
Nie można napisać już nic nowego.
Po prostu robimy i jemy.
Mniam, mniam...!?
SKŁADNIKI:

1 kg ugotowanych buraków
10 dkg chrzanu
2 - 3 łyżki octu
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru

Ugotowane, ostudzone buraki i oczyszczone korzenie chrzanu trę na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Dodaję pozostałe składniki i mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Przyprawy najlepiej dodawać powoli według własnego smaku.
Ćwikłę wkładam do słoiczków i odstawiam w chłodne miejsce.

Jeżeli lubisz ostrą ćwikłę, możesz dodać więcej chrzanu. Należy pamiętać, że tuż po przygotowaniu ćwikła jest mocna, ale później, gdy "przegryzie się", straci na mocy.


SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ