SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM

Bardzo  znana, głównie z sieci restauracji lub supermarketu, i lubiana surówka.
Polecam przygotować ją własnoręcznie. Nie wymaga wiele pracy ani czasu, a jest zdrowa i pyszna.
SKŁADNIKI :

0, 5 główki kapusty
2 marchewki
1 mała cebula
opcjonalnie 1/2 puszki kukurydzy

Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki mleka
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku

Kapustę szatkuję drobno. Marchew trę na tarce z dużymi oczkami. Cebulę siekam drobno.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu. Wlewam do warzyw i mieszam.  W razie potrzeby doprawiam.
Odstawiam surówkę do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Wówczas wszystkie składniki połączą się dobrze i przejdą smakiem.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ