DOMOWY MAKARON





Składniki :

400 g mąki pszennej
2 jaja średniej wielkości
80 ml wody

Zagniatam wszystkie składniki (w TM 4 minuty, Interwał ). Jeśli ciasto jest zbyt  twarde dodaję nieco wody, jeśli luźne - podsypuję mąką.

Z wyrobionego ciasta przygotowuję makaron. Korzystam ze specjalnej maszynki do makaronu. Wówczas przygotowanie jest szybkie, nie wymaga dużo czasu i mam możliwość regulowania grubości i długości nitek zgodnie z własnym gustem.

Czasami zdarza się, że kluseczki sklejają się. Podsypuję je wtedy mąką i pozostawiam na 10 minut, aby makaron podsechł. Wracam do formowania nitek maszynką.

Gotowe nitki gotuję w osolonej wodzie ok. 3 minut.
SMACZNEGO !!!Domowy makaron

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ