SZARLOTKA BUDYNIOWA




SKŁADNIKI :

margaryna
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
samodzielnie  przygotowanego (1 cukier waniliowy)


KREM:

5 białek
180 g cukru
2 budynek waniliowe

JABŁKA:

8 jabłek
2 łyżki bułki tartej


WYKONANIE:


Wszystkie składniki ciasta zagniatam.  1/3 wkładam  do zamrażalnika na 1 godz., pozostałe 2/3 wykładam na blachę i nakłuwam widelcem.    
                                         
Obrane jabłka trę na tarce z dużymi oczkami i mieszam z bułką  tartą. Wykładam  na ciasto.

Przygotowuję krem  - ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaję szklankę cukru i budynie. Mieszam. Wylewam na jabłka.

Na wierzch ścieram ciasto z zamrażalnika.

Nagrzewam piekarnik do 180 st.C i piekę 40 minut .

SMACZNEGO !!!








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ