wtorek, 22 grudnia 2015

MAKOWIEC


Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe i przepyszne nadzienie z maku i orzechów.
Dom pachnący świętami ...
Wigilia tuż, tuż ...
Makowiec drożdżowy jeszcze ciepły, bo przecież taki najlepszy...


SKŁADNIKI :

Ciasto :
200 ml mleka
60 g drożdży
15 dkg cukru
cukier waniliowy
łyżka masła
4 żółtka
60 dkg mąki
1/2 łyżeczki soli

Masa makowa:
20 dkg orzechów laskowych, włoskich i migdałów
1/2 kg maku
350 ml mleka
10 dkg rodzynków
15 dkg cukru
15 dkg miodu
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli


Przygotowanie makowca zaczynam od zalania maku wrzącą wodą. Po ostudzeniu zlewam wodę i przekręcam mak przez maszynkę. Robię to raz, ale mam specjalną siatkę, bardzo gęstą. Jeśli nie mamy takiej, mak trzeba przekręcić 2 razy.

Z mleka, drożdży i 2 łyżek cukru przygotowuję rozczyn, czyli mleko podgrzewam lekko i rozpuszczam w nim drożdże i cukier. Odstawiam, aby urosło.
Mąkę, cukier i sól mieszam. Dodaję miękkie masło, żółtka i rozczyn. Wyrabiam ciasto na gładko.
Przekładam do miseczki, nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.

Kiedy ciasto rośnie, przygotowuję masę makową.
Orzechy trę w maszynce do bakalii lub siekam.
Mleko podgrzewam, dodaję wcześniej zmielony mak, rodzynki, cukier i miód. Doprowadzam do wrzenia, dodaję orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie mieszam.
Odstawiam do ostudzenia.

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Odkładam 6 łyżek do posmarowania ciasta, resztę dodaję do maku i dokładnie mieszam.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą z części rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 7 mm. Placek smaruję 2 łyżkami piany z białek, wykładam 1/3 masy makowej i zwijam jak roladę.
Strucle zawijam luźno w papier do pieczenia, zostawiam ok. 4 cm luzu na wyrośnięcie.

Gotowe makowce wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 ° C.
Lekko ciepłe strucle posypuję cukrem pudrem.


SMACZNEGO  !!!