ZUPA - KREM Z SUSZONYCH GRZYBÓW
Propozycja na kolację wigilijną, oczywiście w wersji postnej.
Każdego innego dnia polecam na wywarze mięsnym.
SKŁADNIKI :
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
3 ziemniaki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy
koperek lub natka pietruszki
Oczyszczone suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc.
Następnie gotuję w osolonej wodzie około 30 minut. Wyjmuję z wywaru, który odstawiam na bok i dokładnie płuczę, tak aby pozbyć się wszelkich nieczystości.
Suszone grzyby czasami trudno oczyścić przed gotowaniem, dlatego robię to dwa razy: przed i po gotowaniu.
Ostudzone grzyby kroję drobno i przesmażam z posiekaną cebulką na oleju.
Bulion warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaję również odstawiony wywar z grzybów. Delikatnie zlewam, nie do końca, gdyż na dnie może być piach lub inne nieczystości.
Gotuję około 40 minut.
Śmietanę rozprowadzam w niewielkiej ilości gorącego wywaru i dodaję do zupy.
Doprowadzam do wrzenia i wyłączam gaz.
Czekam, aż zupa nieco ostygnie i miksuję blenderem lub w Thermomixie.
Podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane natką pietruszki lub koperkiem.
SMACZNEGO !!!
Każdego innego dnia polecam na wywarze mięsnym.
SKŁADNIKI :
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
3 ziemniaki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy
koperek lub natka pietruszki
Oczyszczone suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc.
Następnie gotuję w osolonej wodzie około 30 minut. Wyjmuję z wywaru, który odstawiam na bok i dokładnie płuczę, tak aby pozbyć się wszelkich nieczystości.
Suszone grzyby czasami trudno oczyścić przed gotowaniem, dlatego robię to dwa razy: przed i po gotowaniu.
Ostudzone grzyby kroję drobno i przesmażam z posiekaną cebulką na oleju.
Bulion warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaję również odstawiony wywar z grzybów. Delikatnie zlewam, nie do końca, gdyż na dnie może być piach lub inne nieczystości.
Gotuję około 40 minut.
Śmietanę rozprowadzam w niewielkiej ilości gorącego wywaru i dodaję do zupy.
Doprowadzam do wrzenia i wyłączam gaz.
Czekam, aż zupa nieco ostygnie i miksuję blenderem lub w Thermomixie.
Podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane natką pietruszki lub koperkiem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz