ZUPA - KREM Z SUSZONYCH GRZYBÓW

Propozycja na kolację wigilijną, oczywiście w wersji postnej.
Każdego innego dnia polecam na wywarze mięsnym.



SKŁADNIKI :

50 g suszonych grzybów
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
3 ziemniaki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku

grzanki lub groszek ptysiowy
koperek lub natka pietruszki

Oczyszczone suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc.
Następnie gotuję w osolonej wodzie około 30 minut. Wyjmuję z wywaru, który odstawiam na bok i dokładnie płuczę, tak aby pozbyć się wszelkich nieczystości.
Suszone grzyby czasami trudno oczyścić przed gotowaniem,  dlatego robię to dwa razy: przed i po gotowaniu.
Ostudzone grzyby kroję drobno i przesmażam z posiekaną cebulką na oleju.

Bulion warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę  ziemniaki. Dodaję również odstawiony wywar z grzybów. Delikatnie zlewam, nie do końca, gdyż na dnie może być piach lub inne nieczystości.
Gotuję około 40 minut.

Śmietanę rozprowadzam w niewielkiej ilości gorącego wywaru i dodaję do zupy.
Doprowadzam do wrzenia i wyłączam gaz.
Czekam, aż zupa nieco ostygnie i miksuję blenderem lub w Thermomixie.

Podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane natką pietruszki lub koperkiem.


SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ