czwartek, 14 stycznia 2016

BAŻANT W SOSIE ŚMIETANOWO - GRZYBOWYM

Bażant jest bardzo dobrze znany, ale mało popularny i rzadko przyrządzany.
Prawdopodobnie wynika to stąd, iż jego populacja jest duża niższa niż przed laty.
Na szczęście, dzięki licznym zabiegom ich liczba wzrasta i możemy się delektować potrawami z tego królewskiego ptaka.



SKŁADNIKI ;

1 bażant
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy warzywnej
sól, pieprz do smaku
garść suszonych grzybów
4 łyżki śmietany


Suszone grzyby zalewam wodą i moczę 2 godziny, po czym gotuję ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Sprawioną, umytą i pokrojoną tuszkę zalewam zimną wodą. Dodaję obrane i pokrojone warzywa, podpieczoną cebulę i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia.
Gotuję na bardzo małym ogniu, tak, aby tylko mrugało, około 2 godzin.

Ugotowane kawałki mięsa wkładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pokrojoną marchewkę z rosołu i pokrojone grzyby. Zalewam śmietaną rozrobioną rosołem, tak, aby zakryć mięso.
Do pozostałego rosołu gotuję makaron i zupę mam gotową.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piekę 1 godzinę.

Bażanta podaję z ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym.


SMACZNEGO !!!