GOLONKA W KAPUŚCIE

Golonka w kapuście to danie stare, jak świat.
Ma wielu przeciwników - za tłusta, za ciężka, zbyt dużo cholesterolu.
Ale co zrobić, gdy jest tak pyszna.
Raz na jakiś czas można zaszaleć...

SKŁADNIKI :

1 kg golonki
przyprawa jarzynowa
1 l bulionu
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
1/2 łyżki miodu
przyprawa do dań z kapusty

Golonkę obsypuję przyprawą warzywną typu Vegeta i odstawiam do lodówki na 2 godziny. Obsmażam z obu stron na gorącym oleju. Wkładam do garnka z grubym dnem, podlewam bulionem i gotuję powoli ok. 1,5 godziny.

Cebule siekam i podsmażam na oleju. Dodaję do golonki.
Kapustę kiszoną płuczę i wkładam do garnka. Przyprawiam przyprawą do kapusty i miodem.
Duszę ok. 1 godziny. Czas podaję "na oko", zawsze sprawdzam, czy kapusta jest miękka. Czasami trwa to trochę dłużej.
Pod koniec gotowania sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.


SMACZNEGO !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ