KARCZEK W KAPUŚCIE

Kapusta i mięso w nowej odsłonie.
To nie jest tradycyjny bigos, chociaż w smaku w niczym mu nie ustępuje, a jego przygotowanie jest dużo prostsze i zabiera mniej czasu.
Wszystkie składniki przygotowujemy etapami, potem pieczenie, a dla nas odpoczynek i ... pyszna kawa.


SKŁADNIKI :

2 kg kapusty białej
3 sosy myśliwskie lub borowikowe
1 kg karkówki
przyprawa do karkówki
1 cebula
przecier pomidorowy - opcjonalnie

Karkówkę kroję w plastry i obsypuję przyprawą, odstawiam na 2 godziny do lodówki.
Obsmażam na gorącym oleju.

Cebulę siekam drobno i podsmażam.
Kapustę szatkuję drobno, duża grubość wiórków wydłuży czas pieczenia.

Do naczynia żaroodpornego wkładam 1/3 kapusty, przykrywam plastrami karkówki. Na karkówkę wykładam część cebuli. I znowu kładę kapustę, na to karkówkę i cebulę.
Ostatnią warstwę stanowi kapusta.

Sosy rozrabiam w 800 ml wody, dodaję 3 łyżki przecieru pomidorowego i wlewam do naczynia żaroodpornego.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C  i piekę 30 minut, potem obniżam temperaturę do 160 ° C i piekę 1,5 godziny.



SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ