MIODOWIEC
To ciasto ma wiele nazw.
Ale czy miodowiec, czy miodownik, czy rudzielec, a nawet stefanka są przepyszne!
Aromatyczne placki miodowe przełożone masą z kaszy manny. Pycha !
SKŁADNIKI :
CIASTO :
80 dkg mąki
3 jaja
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka miodu
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
17 dkg margaryny
MASA :
1 l mleka
7 łyżek kaszy manny
4 łyżki cukru z wanilią
1 żółtko
27 dkg masła
sok z cytryny
POLEWA :
2 łyżki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę na 4 części.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Wylepiam dno pierwszą częścią ciasta i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 12 - 15 minut .
Po upieczeniu wyjmuję placek razem z papierem, który następnie delikatnie odrywam. Należy uważać, bo ciasto jest kruche i może się łamać, ale kiedy ostygnie jest jeszcze bardziej łamliwe.
Blachę wykładam nowym papierem, wylepiam drugą porcją ciasta i piekę tak, jak pierwszą część.
Z kolejnymi dwiema częściami postępuje identycznie.
Placki dobrze studzę. Najlepiej jest upiec je dzień wcześniej.
Szklankę mleka odlewam, resztę zagotowuję z cukrem.
Do pozostawionego mleka dodaję kaszę mannę i żółtko, dokładnie mieszam.
Do gotującego się mleka wlewam kaszę. Energicznie mieszając gotuję do zgęstnienia. Odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram dodając po łyżce zimnej kaszy, w międzyczasie dodaję sok z cytryny.
Do blachy wkładam pierwszy placek, wykładam 1/3 masy i przykrywam drugim plackiem.
Na to kładę 1/3 masy, przykrywam trzecim plackiem. Wykładam ostatnią część masy i ostatni placek miodowy.
Wszystkie składniki polewy zagotowuję w garnuszku i lekko ciepłe wylewam na wierzch ciasta.
Najlepiej smakuje po 2 dniach
SMACZNEGO !!!
Ale czy miodowiec, czy miodownik, czy rudzielec, a nawet stefanka są przepyszne!
Aromatyczne placki miodowe przełożone masą z kaszy manny. Pycha !
SKŁADNIKI :
CIASTO :
80 dkg mąki
3 jaja
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka miodu
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
17 dkg margaryny
MASA :
1 l mleka
7 łyżek kaszy manny
4 łyżki cukru z wanilią
1 żółtko
27 dkg masła
sok z cytryny
POLEWA :
2 łyżki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę na 4 części.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Wylepiam dno pierwszą częścią ciasta i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 12 - 15 minut .
Po upieczeniu wyjmuję placek razem z papierem, który następnie delikatnie odrywam. Należy uważać, bo ciasto jest kruche i może się łamać, ale kiedy ostygnie jest jeszcze bardziej łamliwe.
Blachę wykładam nowym papierem, wylepiam drugą porcją ciasta i piekę tak, jak pierwszą część.
Z kolejnymi dwiema częściami postępuje identycznie.
Placki dobrze studzę. Najlepiej jest upiec je dzień wcześniej.
Szklankę mleka odlewam, resztę zagotowuję z cukrem.
Do pozostawionego mleka dodaję kaszę mannę i żółtko, dokładnie mieszam.
Do gotującego się mleka wlewam kaszę. Energicznie mieszając gotuję do zgęstnienia. Odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram dodając po łyżce zimnej kaszy, w międzyczasie dodaję sok z cytryny.
Do blachy wkładam pierwszy placek, wykładam 1/3 masy i przykrywam drugim plackiem.
Na to kładę 1/3 masy, przykrywam trzecim plackiem. Wykładam ostatnią część masy i ostatni placek miodowy.
Wszystkie składniki polewy zagotowuję w garnuszku i lekko ciepłe wylewam na wierzch ciasta.
Najlepiej smakuje po 2 dniach
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz