RZESZOWIAK


To ciasto 3 D, czyli mak, ser i orzechy.
Same pyszności!


SKŁADNIKI :


CIASTO KRUCHE :

15 dkg margaryny
25 dkg mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru pudru

Łączę wszystkie składniki i zagniatam kruche ciasto.
THERMOMIX - do naczynia miksującego wkładam wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrabiam 1 min./ Interwał.


MASA MAKOWA :

25 dkg maku
1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
olejek migdałowy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Mak zalewam wrzącą wodą i odstawiam do ostudzenia. Mielę w maszynce. Dodaję masło, cukier, żółtka, miód, olejek i ucieram. W Thermomixie 1 min / obr.4 .
Z białek ubijam pianę  ( 3 - 4 min / obr.3, 4), dodaję do maku i delikatnie mieszam ( 30 s / obr. 2).
MASA ORZECHOWA :

35 dkg mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 białka

Orzechy zalewam wrzącym mlekiem. Dodaję cukier i masło. Mieszam i studzę. Ubijam pianę z 2 białek, dodaję do orzechów i delikatnie mieszam.
Thermomix - mleko gotuję - 3,5 min/ 90° C/ obr.2. Dodaję orzechy, cukier i masło. Po ostudzeniu dodaję białka, ubijam 30s/ obr.4.


MASA SEROWA :

20 dkg margaryny
1/2 kg sera mielonego
6 jaj
30 dkg cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki
1 budyń śmietankowy
10 dkg rodzynek

Margarynę ucieram z cukrem.  Dodaję ser, żółtka, mąkę,  budyń i rodzynki, dalej ucieram.
Z białek ubijam pianę,  dodaję do sera i delikatnie mieszam.
Thermomix  - do naczynia miksującego dodaję wszystkie składniki, oprócz rodzynków, wg podanej kolejności, jajek nie rozbijam. Miksuję 3 min / obr.6. Dodaję rodzynki i mieszam.

Kruche ciasto wykładam na blachę.
Na ciasto paskami kładę masę orzechową i makową na przemian.
Przykrywam równą warstwą masy serowej.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 ° C i piekę 75 minut.
Pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

SMACZNEGO  !!!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

RYBA W CHIPSACH