SKRZYDEŁKA FASZEROWANE
Skrzydełka faszerowane to pracochłonne danie, ale warto je przygotować.
Zawsze można zabłysnąć przy gościach
lub teściowej,
a do luzowania skrzydełek
warto zatrudnić męża.
Mężczyźni świetnie się spisują
przy tej czynności
i zawsze mogą się pochwalić
swoim wkładem.
A oni to lubią !!!
SKŁADNIKI :
10 skrzydełek
przyprawa do kurczaka
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Skrzydełka myję i luzuję, czyli usuwam kości.
Robię to małym, bardzo ostrym nożem. Zaczynam od uciętej części.
Przy stawie przecinam wszystkie żyłki i ścięgna i delikatnie nożem przesuwam mięso dalej, tak jakby wywijam na zewnątrz. Jeśli czuję opór, sprawdzam i w razie potrzeby ponownie nacinam. Ukręcam kość w stawie i wyjmuję.
Z kolejnymi kostkami postępuje w identyczny sposób. Końcówkę skrzydła pozostawiam z kością.
Robię to powoli, aby nie poprzecinać skóry, bo farsz będzie uciekał.
Odwracam skórę z powrotem "na prawą stronę " i skrzydełko gotowe do faszerowania.
Pozostałe przygotowuję w ten sam sposób.
Cebulę siekam drobno. Dodaję mięso mielone, jajko i przyprawy. Wyrabiam na gładką masę.
Masę mięsną wkładam do skrzydełka, w razie potrzeby zszywam nitką.
Faszerowane skrzydełka posypuję przyprawą do kurczaka.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piekę 1 godzinę.
SMACZNEGO !!!
Zawsze można zabłysnąć przy gościach
lub teściowej,
a do luzowania skrzydełek
warto zatrudnić męża.
Mężczyźni świetnie się spisują
przy tej czynności
i zawsze mogą się pochwalić
swoim wkładem.
A oni to lubią !!!
SKŁADNIKI :
10 skrzydełek
przyprawa do kurczaka
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Skrzydełka myję i luzuję, czyli usuwam kości.
Robię to małym, bardzo ostrym nożem. Zaczynam od uciętej części.
Przy stawie przecinam wszystkie żyłki i ścięgna i delikatnie nożem przesuwam mięso dalej, tak jakby wywijam na zewnątrz. Jeśli czuję opór, sprawdzam i w razie potrzeby ponownie nacinam. Ukręcam kość w stawie i wyjmuję.
Z kolejnymi kostkami postępuje w identyczny sposób. Końcówkę skrzydła pozostawiam z kością.
Robię to powoli, aby nie poprzecinać skóry, bo farsz będzie uciekał.
Odwracam skórę z powrotem "na prawą stronę " i skrzydełko gotowe do faszerowania.
Pozostałe przygotowuję w ten sam sposób.
Cebulę siekam drobno. Dodaję mięso mielone, jajko i przyprawy. Wyrabiam na gładką masę.
Masę mięsną wkładam do skrzydełka, w razie potrzeby zszywam nitką.
Faszerowane skrzydełka posypuję przyprawą do kurczaka.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piekę 1 godzinę.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz