GULASZ WIEPRZOWY Z MARCHEWKĄ

Moja kuchnia w zasadzie nie istniałaby bez gulaszów i sosów.
Dzieci je uwielbiają, a ja uwielbiam patrzeć jak pałaszują "góry jedzenia", choć nie wiem, gdzie to się podziewa. To góra kalorii, a moje chudzielce nie mają grama tłuszczu.
Może to nie jedzenie jest problemem...
SKŁADNIKI :

0,5 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
3 marchewki
300 ml wody lub bulionu
ziele angielskie
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu Vegeta
1 łyżeczka sosu sojowego

Mięso kroję w paseczki lub grubszą kostkę. Smażę na gorącym oleju i przekładam do rondelka.
Cebulę siekam drobno, podsmażam i dodaję do mięsa.
Marchew kroję w kostkę, wkładam do rondelka. Podlewam wodą, dodaję liść i ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Duszę około 15 minut na małym ogniu.

Przygotowuję zasmażkę z masła i mąki. Dodaję do mięsa i gotuję 5 minut. Doprawiam sosem sojowym oraz solą i pieprzem.

Gulasz zwykle podaje z ziemniakami i surówką, ale jest wyśmienity z kaszą jęczmienną lub pęczakiem.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ