SOS GRZYBOWY

Sos grzybowy jest najsmaczniejszy z grzybów leśnych pachnących igliwiem, liśćmi i ...świeżym powietrzem. Grzyby zbieram jesienią, przebieram, oczyszczam i mrożę w  papierowych torebkach bez gotowania. Zimą gotuję bez rozmrażania i smakują niemal jak świeże... Dużo grzybów, troszkę śmietany, kluski ziemniaczane i pyszny obiad gotowy!!!                                              
SKŁADNIKI:

0,5 kg grzybów
1 cebula
0,5 l bulionu grzybowego
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku


Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Dodaję grzyby, przyprawiam solą i pieprzem i duszę 10 minut.
Wlewam bulion i gotuję.
 Śmietanę mieszam z niewielką ilością wrzącego bulionu i rozprowadzam mąkę. Mieszam energicznie, aby nie było grudek. Zagęszczam sos.
Gotuję jeszcze chwilę. Doprawiam solą i pieprzem.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ