SZARLOTKA NA CIEPŁO

Moje dzieci niedawno odkryły szarlotkę.
Jeszcze niedawno nie znosiły jabłek w cieście, liczyły się tylko świeże.
Kiedy były małe, pluły, gdy poczuły smak pieczonych jabłek. Dzisiaj smak im się zmienił i szarlotka często gości w naszym domu.
SKŁADNIKI :

1 margaryna
3 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dużych jabłka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki posiekanych orzechów

Margarynę siekam, dodaję przesianą mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielę na pół. Jedną połowę wykładam na prostokątną blachę, drugą odkładam na bok.

Jabłka obieram, połowę trę na tarce z dużymi oczkami,  drugą kroję w plastry. Mieszam jabłka z orzechami, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wykładam na blachę i przykrywam drugą połową ciasta.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 1 godzinę.

Szarlotkę można podawać na ciepło - podgrzaną w mikrofali - z bitą śmietaną lub
na zimno, z lodami.


SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ