ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI

Zapiekanka ziemniaczana to danie jednogarnkowe,
można je przygotować z resztek np. wędlin, czy ziemniaków ugotowanych w całości.
Dzisiaj proponuję zapiekankę z mielonego mięsa z pieczarkami...

 


 SKŁADNIKI :

1 kg obranych ziemniaków                              
30 dkg mięsa mielonego
20 dkg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki mleka
100 ml śmietany 18
3 jajka
2 ząbki czosnku
20 dkg żółtego sera
łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól, pieprz

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Ostudzone kroję w plastry.
Cebulę siekam, pieczarki kroję w półksiężyce i przesmażam razem na gorącym oleju.
Mięso mielone smażę i doprawiam.
Ser żółty trę na tarce.

Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Wykładam połowę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Na to kładę mięso mielone i pieczarki.
Mieszam mleko, śmietanę, rozkłócone jajka, roztarty czosnek i przyprawę warzywną. Zalewam zapiekankę. Kładę drugą warstwę ziemniaków. Wszystko przykrywam warstwą żółtego sera.

Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piekę 30 minut.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ