KLUSKI ŚLĄSKIE

To moja własna wersja popularnych klusek . Można je podać z sosem i surówką lub z kawałkiem pysznego mięsa, ale najlepsze są z sosem grzybowym.

SKŁADNIKI :

1/2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku

Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję mąkę , jajko i sól. Wyrabiam.

TM: Do naczynia miksującego wkładam mąkę, ziemniaki - 15 s/ obr.4. Dodaję  jajko i sól, wyrabiam z kopystką - 30s / Interwał.

Formuję kluski i palcem robię wgłębienie.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok.3 minut.

SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ