KLUSKI ŚLĄSKIE
To moja własna wersja popularnych klusek . Można je podać z sosem i surówką lub z kawałkiem pysznego mięsa, ale najlepsze są z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI :
1/2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję mąkę , jajko i sól. Wyrabiam.
TM: Do naczynia miksującego wkładam mąkę, ziemniaki - 15 s/ obr.4. Dodaję jajko i sól, wyrabiam z kopystką - 30s / Interwał.
Formuję kluski i palcem robię wgłębienie.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok.3 minut.
SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI :
1/2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję mąkę , jajko i sól. Wyrabiam.
TM: Do naczynia miksującego wkładam mąkę, ziemniaki - 15 s/ obr.4. Dodaję jajko i sól, wyrabiam z kopystką - 30s / Interwał.
Formuję kluski i palcem robię wgłębienie.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok.3 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz