SCHAB NA DZIKO
Moja kuchnia to przede wszystkim mięso. Obiad bez mięsa?
Tak, ale niezbyt często.
Może dwa... Nie! Raz w tygodniu....
Dlatego wciąż poszukuję pomysłów na nowe dania...
Dziś na obiad schab na dziko. Pyszne mięsko, które przygotowujemy 2 -3 dni przed konsumpcją.
SKŁADNIKI :
1 kg schabu
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Karkówkę kroję w średniej grubości plastry i lekko rozbijam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Układam w dużej misce.
Z pozostałych składników przygotowuję masę łącząc ze sobą wszystkie produkty.
Przygotowaną marynatą zalewam plastry schabu. Tak przyrządzone mięso można przechowywać w lodówce od 1 do 5 dni. Ja zazwyczaj przyrządzam po 2 - 3 dniach.
Zamarynowany schab smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podaję z ziemniakami i surówką.
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Karkówkę kroję w średniej grubości plastry i lekko rozbijam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Układam w dużej misce.
Z pozostałych składników przygotowuję masę łącząc ze sobą wszystkie produkty.
Przygotowaną marynatą zalewam plastry schabu. Tak przyrządzone mięso można przechowywać w lodówce od 1 do 5 dni. Ja zazwyczaj przyrządzam po 2 - 3 dniach.
Zamarynowany schab smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podaję z ziemniakami i surówką.
Moja teściowa robi podobnie z piersiami kurczaka - leżakują ze dwa dni w marynacie z jaj, mleka, przypraw (i chyba mąki). Takie zamarynowane są mega!!!
OdpowiedzUsuń