SCHAB NA DZIKO

Moja kuchnia to przede wszystkim mięso. Obiad bez mięsa?
Tak, ale niezbyt często.
Może dwa... Nie! Raz w tygodniu....
Dlatego wciąż poszukuję pomysłów na nowe dania...
Dziś na obiad schab na dziko. Pyszne mięsko, które przygotowujemy 2 -3 dni przed konsumpcją.


SKŁADNIKI :

1 kg schabu
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Karkówkę kroję w średniej grubości plastry i lekko rozbijam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Układam w dużej misce.

Z pozostałych składników przygotowuję masę łącząc ze sobą wszystkie produkty.

Przygotowaną marynatą zalewam plastry schabu. Tak przyrządzone mięso można przechowywać w lodówce od 1 do 5 dni. Ja zazwyczaj przyrządzam po 2 - 3 dniach.

Zamarynowany schab smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podaję z ziemniakami i surówką.
SMACZNEGO  !!!

Komentarze

  1. Moja teściowa robi podobnie z piersiami kurczaka - leżakują ze dwa dni w marynacie z jaj, mleka, przypraw (i chyba mąki). Takie zamarynowane są mega!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ