DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Zapach ciasta drożdżowego nie ma sobie równych.
Za każdym razem zastanawiam się,
czy kiedykolwiek ktokolwiek wymyśli coś wspanialszego ?


SKŁADNIKI :

220 ml mleka
5 dkg drożdży
10 dkg cukru
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
8 dkg masła
1 jajko

3 jabłka
1 łyżka cukru opcjonalnie
1 białko

Mleko podgrzewam lekko, dodaję drożdże i cukier. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce, aby urosło.

Do rozczynu dodaję pozostałe składniki i wyrabiam dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsypuję mąką.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

Jabłka obieram i trę na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są kwaśne, dodaję łyżkę cukru.

Z ciasta formuję placuszki, nadziewam jabłkami i formuję ładne bułeczki. Układam je na blaszce, smaruję białkiem i pozostawiam jeszcze na 15 minut. Po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st C i piekę 20 minut.


SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ