DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Zapach ciasta drożdżowego nie ma sobie równych.
Za każdym razem zastanawiam się,
czy kiedykolwiek ktokolwiek wymyśli coś wspanialszego ?
SKŁADNIKI :
220 ml mleka
5 dkg drożdży
10 dkg cukru
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
8 dkg masła
1 jajko
3 jabłka
1 łyżka cukru opcjonalnie
1 białko
Mleko podgrzewam lekko, dodaję drożdże i cukier. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce, aby urosło.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki i wyrabiam dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsypuję mąką.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obieram i trę na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są kwaśne, dodaję łyżkę cukru.
Z ciasta formuję placuszki, nadziewam jabłkami i formuję ładne bułeczki. Układam je na blaszce, smaruję białkiem i pozostawiam jeszcze na 15 minut. Po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st C i piekę 20 minut.
SMACZNEGO !!!
Za każdym razem zastanawiam się,
czy kiedykolwiek ktokolwiek wymyśli coś wspanialszego ?
SKŁADNIKI :
220 ml mleka
5 dkg drożdży
10 dkg cukru
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
8 dkg masła
1 jajko
3 jabłka
1 łyżka cukru opcjonalnie
1 białko
Mleko podgrzewam lekko, dodaję drożdże i cukier. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce, aby urosło.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki i wyrabiam dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsypuję mąką.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obieram i trę na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są kwaśne, dodaję łyżkę cukru.
Z ciasta formuję placuszki, nadziewam jabłkami i formuję ładne bułeczki. Układam je na blaszce, smaruję białkiem i pozostawiam jeszcze na 15 minut. Po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st C i piekę 20 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz