TARTA Z JABŁKAMI

Tarta to potrawa uniwersalna,
można ją przygotować na słodko i na słono.
Dzisiaj proponuję kruchą tartę z jabłkami.

SKŁADNIKI :                                                                                                                                 
25 dkg mąki pszennej                                                                                                                                
1/2 masła
1 żółtko
szczypta soli
50 ml wody

3 jabłka
2 jajka
180 ml śmietany 30 %
2 łyżki mąki
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Siekam masło na stolnicy, dodaję mąkę, żółtko, sól i wodę.
Szybko zagniatam i wyrabiam na gładką masę. Owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 20 minut.
Rozwałkowuję na grubość około 1 cm i wkładam do foremki do tart.
Wstawiam na 1 - 2 godziny do lodówki.

Wyjmuję formę z lodówki, nakłuwam widelcem i przykrywam folią aluminiową.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 190 st. C i zapiekam 20 minut.
Usuwam folię i piekę jeszcze 5 minut. Studzę.

Obieram jabłka, wydrążam gniazda nasienne i kroję w ósemki.
Układam na podpieczonym spodzie.
Ubijam jajka z cukrem, dodaje śmietanę, mąkę i cynamon. Mieszam dokładnie.
Zalewam masą jabłka.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekam 30 - 40 minut.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ