BUŁECZKI Z SEREM
Uwielbiam drożdżowe, zresztą jak cała moja gromadka.
Często je przygotowuję, bo jakoś nie znudziło się nam jeszcze.
Stąd mam wiele przepisów na ciasto drożdżowe i często je zamieszczam na blogu.
Wczoraj robiłam te pyszne bułeczki. Pięknie się prezentują i są pyszne.
Super propozycja na kolację ...
SKŁADNIKI :
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
10 dkg cukru
0,5 kg mąki pszennej
8 dkg miękkiego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 białko do smarowania
SER:
25 dkg sera białego
1 jajko
8 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru przygotowuję rozczyn. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym dodaję do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto.
Jeśli ciasto mocno się klei, dodaje 2 łyżki mąki.
Gotowe ciasto przykrywam bawełniana ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 30 minut, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta formuję płaskie placki o średnicy 8 - 10 cm w z wgłębieniem na środku, będzie to miejsce na ser. Smaruję białkiem.
Masę serową przygotowuję w Thermomixie.
Zakładam motylek. Do naczynia miksującego wkładam jajko i oba rodzaje cukru, ucieram
2 min / 60 st. C / obr. 3. Zdejmuję motylek, dodaję pozostałe produkty i mieszam przy pomocy kopystki ok. 30 s / obr. 6.
Masą serową nadziewać przygotowane bułeczki i pozostawiam na 5 minut.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piekę 20 minut.
SMACZNEGO !!!
Często je przygotowuję, bo jakoś nie znudziło się nam jeszcze.
Stąd mam wiele przepisów na ciasto drożdżowe i często je zamieszczam na blogu.
Wczoraj robiłam te pyszne bułeczki. Pięknie się prezentują i są pyszne.
Super propozycja na kolację ...
SKŁADNIKI :
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
10 dkg cukru
0,5 kg mąki pszennej
8 dkg miękkiego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 białko do smarowania
SER:
25 dkg sera białego
1 jajko
8 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru przygotowuję rozczyn. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym dodaję do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto.
Jeśli ciasto mocno się klei, dodaje 2 łyżki mąki.
Gotowe ciasto przykrywam bawełniana ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 30 minut, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta formuję płaskie placki o średnicy 8 - 10 cm w z wgłębieniem na środku, będzie to miejsce na ser. Smaruję białkiem.
Masę serową przygotowuję w Thermomixie.
Zakładam motylek. Do naczynia miksującego wkładam jajko i oba rodzaje cukru, ucieram
2 min / 60 st. C / obr. 3. Zdejmuję motylek, dodaję pozostałe produkty i mieszam przy pomocy kopystki ok. 30 s / obr. 6.
Masą serową nadziewać przygotowane bułeczki i pozostawiam na 5 minut.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piekę 20 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz