KOPYTKA OKRASZONE


SKŁADNIKI :

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szkl. mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 cebuli
3 łyżki smalcu
sól


Ostudzone ziemniaki mielę w maszynce lub przepuszczam przez praskę. Dodaję
oba rodzaje mąki,  jajka i sól. Wyrabiam gładkie ciasto.

Nastawiam garnek z wodą, w którym będę gotowała kluski.

Biorę kawałek masy ziemniaczanej i na stolnicy posypanej mąką pszenną  formuję " węże ", po czym kroję zgrabne kluski.

Siekam cebulę i podsmażam na  smalcu.

Kopytka wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 3 minuty od wpłynięcia.
Odcedzam na durszlaku.
Wykładam na talerze i okraszam  podsmażoną cebulką.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ