PIEROGI Z SOCZEWICĄ


Dzisiaj proponuję pyszne i zdrowe pierogi z soczewicą.

FARSZ : 

1/2 kg soczewicy
20 dkg gotowanych ziemniaków 
1 jajko
2 cebule do farszu + 1 do polania 
sól, pieprz 
olej 

Soczewicę  moczę  2 godz. w ciepłej wodzie,  gotuję do miękkości w osolonej wodzie . Kupuję zieloną i gotuję ok. 20 minut, ale inne rodzaje soczewicy gotuję inaczej. Przecedzam na durszlaku.  
Farsz wychodzi dość rzadki, ale ciasto jest plastyczne i dobrze się lepi.

Posiekaną cebulkę podsmażam na oleju.

Soczewicę i ugotowane, ostudzone ziemniaki mielę  w maszynce do mięsa .
Dodaję przesmażoną i wystudzoną cebulę, jajko, sól, pieprz do smaku. 
Wyrabiam na gładką masę. 

CIASTO : 

1 kg mąki
2 jaja
250 ml wody
0,5 szklanki oleju

Mąkę przesiewam, dodaję pozostałe składniki i zagniatam. 
Wałkuję  ciasto i wykrawam małe kółka, na które układam farsz i formuję pierożki.

Wrzucam na wrzątek i  gotuję 2 minuty od wypłynięcia. 
Gorące polewam tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną wcześniej cebulką. 


SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ