RYBA W SOSIE MEKSYKAŃSKIM
Chrupiące warzywa i delikatnie octowa zalewa z olejem z rybą w cieście naleśnikowym. To kolejny pomysł na danie z filetami rybnymi. Wbrew nazwie nie jest pikantna, chyba, że doprawimy ją pieprzem...
SKŁADNIKI :
1 kg filetów rybnych
3 cebule
1 papryka czerwona
5 ogórków konserwowych
ZALEWA :
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
6 łyżek octu
3 łyżki cukru
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
Wszystkie składniki gotuję i odstawiam do ostudzenia.
CIASTO NALEŚNIKOWE :
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 ml mleka
sól
Miksuję wszystkie składniki. Filety rybne obsypane przyprawą wkładam do ciasta, a następnie smażę z obu stron.
Cebulę siekam i smażę na oleju. Paprykę i ogórki kroję w kostkę.
Układam warstwami : I - ryba
II - podsmażona cebula
III - papryka
IV - ogórki
V - ryba
VI - cebula
VII - papryka
VIII - ogórki
Zalewam ostudzoną zalewą.
Ryba jest najsmaczniejsza po 24 godzinach w lodówce.
SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI :
1 kg filetów rybnych
3 cebule
1 papryka czerwona
5 ogórków konserwowych
ZALEWA :
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
6 łyżek octu
3 łyżki cukru
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
Wszystkie składniki gotuję i odstawiam do ostudzenia.
CIASTO NALEŚNIKOWE :
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 ml mleka
sól
Miksuję wszystkie składniki. Filety rybne obsypane przyprawą wkładam do ciasta, a następnie smażę z obu stron.
Cebulę siekam i smażę na oleju. Paprykę i ogórki kroję w kostkę.
Układam warstwami : I - ryba
II - podsmażona cebula
III - papryka
IV - ogórki
V - ryba
VI - cebula
VII - papryka
VIII - ogórki
Zalewam ostudzoną zalewą.
Ryba jest najsmaczniejsza po 24 godzinach w lodówce.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz