SAŁATKA ŚLEDZIOWA "SZUBA"
SKŁADNIKI :
3 płaty śledziowe
4 buraki
3 ziemniaki
4 jajka
1 cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotuję około 15 minut od zagotowania, buraki - 45 minut. Jajka gotuję na twardo - 8 minut. Często biorę jajka przepiórcze i wówczas gotowanie na twardo trwa 3 minuty.
Śledzie moczę ok.5 godzin.
Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka trę na tarce z dużymi oczkami - oczywiście wszystko osobno.
Cebulę i płaty kroję w kostkę.
Układam warstwami : I - płaty śledziowe
II - cebul
III - ziemniaki + sól
IV - majonez
V - buraczki lekko posypane kwaskiem cytrynowym
VI - jajka + sól
VII - majonez
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz