DUSZONA MARCHEWKA Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

1/2 kg marchwi
1/2 puszki groszku zielonego
100 ml rosołu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz


Marchew gotuję 1 godzinę. Ja gotuję obraną marchew. Surową marchew szybciutko obieram obieraczką do warzyw, z gotowaną zawsze się męczę. Moim zdaniem nie zmienia to jej smaku.

Ugotowaną i ostudzoną marchew kroję w kostkę.

Wkładam do garnka, podlewam rosołkiem i duszę ok.10 minut. Dodaję groszek, przyprawiam.

Przygotowuję zasmażkę : masło topię na gorącej patelni, dodaję mąkę i mieszam, aby nie było grudek.
Zasmażkę dodaję do marchewki i mieszam energicznie. Chwilę duszę...


SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ