KACZKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Odpowiednia na uroczysty obiad
rodzinny.
Dzisiaj spróbujmy z zapiekanymi ziemniakami, jabłkami i suszoną żurawiną.
Pycha !!!!
SKŁADNIKI :
1 sprawiona kaczka
1 kg ziemniaków
4 jabłka
40 dkg suszonej żurawiny
przyprawa do kaczki
przyprawa do ziemniaków
2 łyżki masła
Kaczkę pozbawiam kupra i szyi. Kuper na obiad dla kota lub psa. Szyję włożę później do środka. Nacieram przyprawą.
Jeśli nie mam specjalnej mieszanki używam soli, pieprzu i majeranku.Odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Zazwyczaj kaczkę przygotowuję wieczorem i noc spędza w chłodziarce.
Kaczki w zasadzie nie porcjuję przed pieczeniem. Dzielenie kaczki tuż przed jedzeniem stało się niemal rytuałem, który zawsze towarzyszy naszemu posiłkowi.
Obrane ziemniaki kładę na dno naczynia żaroodpornego. Posypuję przyprawą do ziemniaków lub ulubioną mieszanką ziołową. Na to kładę kaczkę.
Czasami nie mieszczą mi się wszystkie składniki w naczyniu, dlatego też część ziemniaków wkładam do środka kaczki. Tam też umieszczam serce, żołądek i szyję. Są to małe kawałki i mogą się zbyt mocno przypiec.
Dookoła okładam obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jabłkami.
Wierzch posypuję suszoną żurawiną i rozsmarowuję masło .
Podlewam niewielką ilością wody, dosłownie na samym dnie.
Naczynie żaroodporne przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C.
Piekę 2 godziny, co jakiś czas podlewając wywarem powstałym na dnie naczynia.
Po upływie tego czasu zdejmuję nakrywkę i piekę jeszcze 10 minut, aby skórka pięknie przyrumieniła się.
Zakrywam naczynie i pozostawiam jeszcze 10 minut, aby pieczyste odpoczęło.
Podaję z surówką z czerwonej kapusty.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz