TORT ŚMIETANKOWY Z OWOCAMI

Torty zazwyczaj przygotowuje się na ważne uroczystości rodzinne. Tak jest w moim domu. Każde urodziny moich dzieci świętujemy jedząc tort upieczony zgodnie z gustem szanownego jubilata.


BISZKOPT:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka z "górką" mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i żółtka. Ucierając  dodaję pozostałe produkty.
Masę przelewam do tortownicy o średnicy 22 cm.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C i piekę około 35 minut.
Po ostudzeniu kroję na 4 części.
Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej.


KREM :

750 ml śmietany 36%
1 galaretka czerwona
1 galaretka czerwona
4 łyżki cukru pudru
śmietan fix
1 łyżka żelatyny

puszka brzoskwiń
2 opakowania biszkoptów podłużnych
owoce do dekoracji
1 m wstążki

150 ml schłodzonej śmietany ubijam za śmietan fixem i 2 łyżkami cukru pudru. Dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wykładam na pierwszy krążek ciasta.

Zieloną galaretkę rozpuszczam w szklance wrzącej wody i studzę .
200 ml schłodzonej śmietany miksuję, dodaję tężejącą galaretkę. Wykładam na drugi krążek biszkoptu.

Czerwoną galaretkę rozpuszczam w szklance wrzącej wody i studzę.
200 ml schłodzonej śmietany ubijam, dodaję ostudzoną galaretkę, miksuję i wykładam na ciasto.

Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, studzę.
Ubijam pozostałą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaję schłodzoną żelatynę, miksuję. Wykładam na ciasto.

Niezwłocznie dekoruję tort, tak aby śmietana nie stężała zbyt mocno.
Dookoła okładam biszkoptami, przewiązuję wstążką. Na wierzchu układam ulubione owoce.
Gotowy tort schładzam w lodówce.


SMACZNEGO !!!










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ