ZUPA POMIDOROWA

Stara, dobra znajoma.
Dzisiaj  proponuję ugotować ją na golonce.


SKŁADNIKI :

1 golonka
4 l wody
marchew, pietruszka, seler
przecier pomidorowy
przyprawa warzywna
tymianek, bazylia
liść laurowy, ziele angielskie
3 łyżki śmietany


Golonkę,  bez skóry zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję szumy, dodaję pokrojoną marchew,  pietruszkę i selera oraz przecier pomidorowy, przyprawę, ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuję około 2 godzin na małym ogniu.

Rozprowadzam śmietanę w niewielkiej ilości gorącego wywaru i wlewam do zupy.
Doprawiam tymiankiem i bazylią.

Podaję z makaronem lub ryżem.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ