KRUPNIK

Pyszna, lekka zupa dla każdego i na każdą pogodę.
Szczególnie na jesienne słoty.


SKŁADNIKI :

2 żeberka
2 marchewki, pietruszka, seler, cebula
1/2 szklanki kaszy jęczmień ej
6 ziemniaków
przyprawa warzywna
pieprz
natka pietruszki, koper

Żeberka zalewam wodą i gotuję. Podczas gotowania zbieram szumy, czyli pianę.
Różne są szkoły gotowania wywaru, ale podobno taki właśnie sposób powoduje, że bulion jest aromatyczny. Moim zdaniem tak właśnie jest. Co prawda jest sporo zabawy, ale przecież gotujemy z pasją. Tak, aby było smacznie i zdrowo.

Do gotującęgo się, klarownego wywaru dodaję obrane, pokrojone warzywa i opłukaną kaszę. Przyprawiam. Gotuję 30 minut.
W międzyczasie obieram i kroję w dużą kostkę ziemniaki. Dodaję do wywaru.
Gotuję 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaję posiekaną natkę pietruszki i koperek.


SMACZNEGO !!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ